montaj fose septice ecologice

Informatii generale despre fose si mecanismul lor de functionare

Subsantele organice, cum sunt resturile de fructe sau carne, contin elemente precum: carbon, oxigen, hidrogen, azot, fosfor si sulf.

Exista 2 tipuri de microorganisme care se hranesc cu aceste substante organice: bacteri aerobe (care preiau oxigenul din atmosfera in timpul digestiei) si bacteriile anaerobe (care preiau oxigenul direct din materia organica consumata). Procesele prin care substantele organice sunt descompuse in urma digestie de microorganisme se numesc: biodegradare aeroba, respectiv biodegradare anaeroba.

Substantele produse de bacteriile anaerobe nu contin oxigen deoarece oxigenul din materia organica este consumat de aceste bacterii. Substantele produse sunt de obicei gaze precum: metan (CH4), amoniu (NH3), amine (NH2), hidrogen sulfurat (H2S) si compusi ai fosforului analogi fosfatilor (PH3). Aceste gaze sunt inflamabile si toxice peste anumite cantitatii. Hidrogenul este neplacut mai ales pentru mirosul lui urat.

Substantele produse de bacteriile aerobe contin oxigen. Acestea sunt de obicei apa (H2O), bioxid de carbon (CO2), carbonati, nitrati, fosfati, si sulfati. La o biodegradare completa, gazele degajate nu au miros.

Daca volumul de materiale organice moarte este mare, atunci biodegradarea nu este completa, ceea ce poate conduce la aparitia unui miros neplacut la suprafata lichidului din instalatiile de biodegradare aerobica a deseurilor. Daca deseurile contin chimicale (substante anorganice), acestea trebuie inlaturate prin procese chimice specifice, iar ceea ce trebuie sa ramana sunt substante organice primare similare deseurilor provenite de la comunitatile umane. Concentratii mari de substante chimice pot cauza moartea bacteriilor, paralizand complet procesul de biodegradare.


MODURI DE TRATARE - ELIMINARE A APELOR MENAJERE PROVENITE DE LA COMUNITATILE UMANE

Fosele septice sunt rezervoare hidroizolate subterane care colecteaza totalitatea apelor menajere din gospodariile echipate cu apa curenta pentru a fi drenate. Grosierul este preluat prin vidanjare si apoi trat in statii de epurare orasenesti. Fosele ecologice au marele avantaj ca nu trebuie vidanjate des, implicand costuri mici (o familie de 5 persoane consuma aproximativ 1000 litri apa menajera pe zi). Fosele ecologice nu degaja mirosuri neplacute, sunt usor controlabile in caz de avarie si se folosesc de obicei pentru orice situatie. De asemenea, fosele septice pot fi folosite si in situatii temporare (santiere, zone cu retele de canalizare in lucru etc.)

Toaletele uscate folosite in gospodariile satesti se caracterizeaza prin faptul ca nu folosesc apa curent, produc bioxid de carbon, apa si fertilizanti naturali in cazul in care namolul extras se stabilizeaza pe paturi de uscare. Substantele organice din aceste toalete sunt consumate de viermi si microorganisme, impreuna cu oxigenul din atmosfera, realizand descompunerea substentelor organice prin biodegradare aeroba si anaeroba. Impactul asupra mediului este redus datorita procesului natural de colmatare a solului care transforma aceste tipuri de toalete in fose izolate si astfel diminuand pericolul infestarii panzei freatice.

Toaletele ecologice functioneaza tot fara adaos de apa si sunt utilizatre ocazional in zone fara canalizare, cum sunt manifestatii in camp deschis, santiere in care se folosesc de obicei substante chimice pentru descompunerea materiei organice dupa care rezidurile trebuiesc transportate si tratate separat.

Puturile absorbante: Acestea preiau totalitatea apelor menajere din gospodarii, pe care le biodegradeaza in mica masura in 1-2 camere de sedimentare, dupa care lichidul se scurge in puturi cu o adncime suficienta pentru ca apele reziduale sa poata fi preluate in straturile filtrate (balastru) ale solului. Aceste dispozitive sunt ilegale in Romania si in mare majoritate a statelor civilizate din cauza gradului scazut de tratament a aplelor reziduale asigurat de biodegradarea anaerobica si filtrarea din sol pana la atingerea pnazei freatice, cu sanse reale de contaminare a apelor subterane si imbolnavire a populatiei care foloseste aceasta apa pentru spalat si consum.

Sistemele de tratare pentru comunitati mici (20 - 500 persoane) sunt de fapt mini-statii de epurare a apelor menajere cu acumulare in namol, avand aceeasi structura ca si staiile mari orasenesti, cu compartimente pentru sedimentare si biodegradare anaeroba, camere cu aerare pentru biodegradare aeroba si compartiment de dezinfectie a apei tratate inaintea deversarii. Aceste sisteme de tratare necesita un receptor natural care sa poata prelua apa tratata, cum ar fii o suprafata irigabila, un lac, un rau, un canal deversor.

Desi necesita investitii mai mari comparativ cu fosele septice, au avantaje semnificateiva ca reduc apoape total necesitarea vidanjari si astfel diferenta de pret se amortizeaza in timp.

Acasa | Informatii | Produse | Preturi | Fose septice | Bioactivatori | Contact
incalzire in pardoseala - montaj pavele - incalzire in pardoseala - web design